EINDHOVEN – Het deed pijn bij veel Eindhovenaren, de aankondiging vorige week dat Philips het iconische Evoluon misschien van de hand wil doen. In de Eindhovense gemeenteraad werd een stemming georganiseerd over de toekomst van het gebouw en gemeenteraadsleden en de wethouder spraken hun zorg uit. Jules Ruis streed bijna tien jaar voor het behoud van het gebouw als voorzitter van de Stichting Vrienden van het Evoluon. Maar hij snapt alle commotie niet.

De ophef die er nu is, doet een beetje denken aan 2004, de periode dat Ruis met de stichting begon. Ook toen was men bang voor vastgoedontwikkelaars. Er was zelfs even de angst dat er een casino in het gebouw zou komen. Maar in tegenstelling tot toen, maakt Ruis zich nu geen zorgen.

“De gemeente heeft samen met onze stichting en Philips een rapport gesteund waarin hele goede adviezen staan. De gemeente moet Philips gewoon aan die afspraak houden.” Bovendien heeft het gebouw, mede door het harde werk van Ruis, een beschermde status.

Iconisch gebouw
Wetenschap en techniek, toegankelijk voor iedereen: dat was het Evoluon. Toch werd de grote vliegende schotel in 1989 gesloten voor het publiek. Nu huist er een conferentiecentrum. Maar de symbolische waarde van het gebouw is nog steeds enorm. Ruis: “In Parijs mag de Eiffeltoren ook nooit verdwijnen.”

Ruis voelt een grote verbondenheid met het gebouw dat hij vlak na de opening in 1966 als twintigjarige bezocht. “Ik weet nog dat ik daar voor het eerst een pratende robot zag. Dat maakte een enorme indruk.”

Meer dan een gebouw
“Het Evoluon is veel meer dan gewoon een gebouw”, zegt Ruis. “Het is emotie. Het is een symbool voor vernieuwing en wat er allemaal is bereikt. Er kwamen elk jaar een half miljoen mensen zich vergapen aan wat er hier voor elkaar was gekregen.”

Reactie Philips
Philips laat weten dat ze de waarde van het gebouw heel goed kennen en dat daar rekening mee wordt gehouden. “Ja, we hebben iemand in de hand genomen die gaat onderzoeken wat er met het gebouw moet gebeuren. Maar het kan ook nog zijn dat we besluiten dat alles bij het oude blijft.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here